Jaarvergadering 2014 van heemkring BKW Bodegem

Bron: https://www.heemkringbkwbodegem.be/activiteiten/jaarvergaderingen_2014.php

Titel:BKW Jaarvergaderingen 2014

Auteur:Edgard Van Droogenbroeck

Voor de 37ste maal was het voor de BKW-leden verzamelen geblazen op zondag 23 februari 2014 om 15 uur in de grote zaal van het Trefcentrum Solleveld te Bodegem voor de jaarlijkse algemene ledenvergadering. Na het traditionele welkomwoord van voorzitter Jean-Pierre Van Der Kelen mocht kringsecretaris Edgard Van Droogenbroeck terugblikken op de activiteiten van het afgelopen jaar en de sluier lichten op de geplande van het komende jaar.

Jaarvergadering 2014
Jaarvergadering 2014

Op vrijdag 22 maart 2013 stak onze wijnkenner en wijnmaker Pol De Saeger van wal met een derde geslaagde degustatieavond in het parochielokaal. Onder de titel 'Bubbels…van cider tot champagne' maakte hij ons diets hoe eigenlijk een schuimwijn wordt gemaakt en welke verschillen er zijn tussen een appelcider, een Duitse sekt, een Franse mousseux, een Spaanse cava, een Italiaanse prosecco. Het dient gezegd, na het proeven van een achttal drankjes zat de sfeer er goed in.

Op zondag 21 april 2013 mocht onze kring opnieuw de gastheer spelen in het huisje Mostinckx. De weergoden waren ons goedgezind en het werd weer eens heerlijk keuvelen en genieten van het lekkere gerstenat, heemvrienden onder elkaar. De lekkere taarten, klaargemaakt door de BKW-dames, gingen eveneens vlot van de hand.

Een week later, op zaterdag 27 april 2013 ging onze voorjaarsuitstap naar Zeebrugge en Knokke. Na een geurende koffie met lekkere koek in restaurant 'Zandwegemolen' te Brugge (waar ook het middagmaal werd genomen) bezochten wij de haven van Zeebrugge. Na een korte film over de geschiedenis van deze Brugse zeehaven reed de gids met ons doorheen het uitgestrekte havencomplex en wist te vertellen dat Zeebrugge uitgegroeid is tot een voornaam gasdistributieplatform dat een zeer groot deel van de West-Europese markt bevoorraadt. 's Namiddags ging het dan naar het heemkundig museum Sincfala te Knokke-Heist waar wij werden ondergedompeld in een brok geschiedenis over de Zwinstreek. Tijdens een kort verblijf te Sluis kon er nog rustig worden nagepraat over een mooie dag.

Op zaterdag 27 juli 2013 vond onze zomeruitstap plaats naar de hoofdstad van Zeeland, Middelburg. Na de ontvangst met koffie en een 'bolus' (een Zeeuws gebak) in restaurant 'De Huifkar' op de markt, bewonderden wij (van binnen en van buiten) het prachtige stadhuis, één der mooiste gebouwen van Nederland. Dit laat-gotisch pareltje werd gebouwd naar de plannen van de bekende Mechelse architectenfamilie Keldermans. Na een overheerlijk middagmaal in genoemd restaurant ging het dan naar het groots Zeeuws Museum in de vroegere Middelburgse Norbertijnenabdij waar wij kennis konden maken met het Zeeuwse verleden. Met een kort vrij verblijf in de oude binnenstad werd de dag besloten.

En dan kwam een goeie week later de grootse viering van onze Pater Paul. Op zondag 4 augustus 2013 om 10 u. werd deze bijzondere Bodegemnaar, onze missionaris van Scheut, pater Paul Van den Bosch in de bloemetjes gezet via de voorstelling van het 128 pagina's tellende geïllustreerde boek over zijn leven van de hand van kringsecretaris Edgard Van Droogenbroeck.

Jaarvergadering 2014
Jaarvergadering 2014

Voorzitter Jean-Pierre Van Der Kelen heette iedereen van harte welkom en leidde verder de plechtigheid in goede banen. Met originele foto's becommentarieerde Edgard zijn 'pennevrucht' en de levensloop van pater Paul. In zijn dankwoord betreurde de pater het trieste feit, dat uitgerekend hij in zijn eigen parochiekerk werd verboden om op die dag een mis op te dragen. Dit verbod werd hem opgelegd door het 'dictatoriaal optreden' van federatiepastoor E.H. Luc Cauwenbergh, optreden dat door pater Paul in zijn dankrede als volgt werd beantwoord: Ik stel voor dat we op dit feest heel deze zaak in handen leggen van de Heer, en spijts alles, toch Pastoor Luc vergeven, al zal dat voor vele brave mensen heel moeilijk zijn. Laten wij dat kruiske opnemen en moedig dragen.

Jaarvergadering 2014
Jaarvergadering 2014

Een vriendelijke dame uit Anderlecht kwam daarna nog de lof toezwaaien aan onze missionaris voor het mooie werk dat hij er deed in de parochies van O.L.Vrouw Hemelvaart en St-Lukas. Er dient nog aangestipt dat deze viering eveneens werd opgeluisterd met een optreden van het St-Martinuskoor o.l.v. Wilfried Boon. Onder een zonovergoten hemel werd deze topdag besloten aan het parochielokaal met een hapje en een drankje en een gezellig samenzijn.

Jaarvergadering 2014
Jaarvergadering 2014

Als slotactiviteit voor 2013 werd op zondag 20 oktober nog maar eens het huisje Mostinckx door onze heemkring open gehouden. Dankzij het goede weer was er eens te meer een grote opkomst aan bezoekers en hadden onze bestuursleden en medewerkers aan de tapkast en in de keuken meer dan de handen vol. Pol en Godelieve, samen met de gezusters Van der Voorde, hadden opnieuw voor heel wat lekkers gezorgd (en Pol wist zelfs een 'appeltje voor de dorst' aan de man of vrouw te brengen).

Op het programma voor 2014 werden volgende activiteiten voorzien:

Hierna vertoonde Edgard enkele Bodegemse fragmenten uit de film 'Vive le Duc' (opnamen gebeurden in 1959)waarin ook Jozef Van Rossem, de vader van onze historicus Peter, een kleine rol mocht spelen. Deze film, door Jean-Pierre Van Der Kelen bekomen in het Brusselse filmarchief, zou dus later (op 28 maart) integraal worden vertoond.

En dan was de tijd gekomen voor de kleine causerie door Edgard over Lodewijk van Bodegem en de kerk van Brou te Bourg-en-Bresse. Voor de meesten was dit een eerste kennismaking met deze beroemde Brusselse architect, geboren in 1470, waarvan de familie uit ons dorp stamde. Na een korte levensschets, toonde hij prachtige beelden van zijn levenswerk, namelijk de in opdracht van Margaretha van Oostenrijk gebouwde monumentale kerk van Brou met de drie bijzondere praalgraven te Bourg-en-Bresse in de Savoye. Edgard beloofde om later het meer uitvoerig hierover te hebben via een voordracht die zal gehouden worden in het najaar 2014 of het voorjaar van 2015.

Jaarvergadering 2014
Jaarvergadering 2014

Na al dit 'gepraat' was het de hoogste tijd om de aanwezigen te vergasten op een lekkere Breugeliaanse maaltijd met witte en zwarte pensen, compote en boerenbrood om te eindigen met de gebruikelijke tombola.