Uitgaven van de heemkring B.K.W.
Bron: https://www.heemkringbkwbodegem.be/uitgaven/index.php
Titel:BKW uitgaven
Auteur:Edgard Van Droogenbroeck
- Romeyns Gilbert, Het Personaatshof te Sint-Martens-Bodegem, 5 blz. (1978).
- Romeyns Gilbert, Het Castelhof te Sint-Martens-Bodegem, 48 blz. B.K.W.-uitgave nr. 1 (1979).
- Romeyns Gilbert, De Dorpskeure van Bodegem, 1279-1979 door Gilbert Romeyns, 16 blz. B.K.W.-uitgave nr. 2 (1979).
- Romeyns Gilbert, Het hof te Voorde, 18 blz. (1979).
- Romeyns Gilbert, De Walravenshoeve, 21 blz. (1980).
- Romeyns Gilbert, Het Hof ten Broeck, 8 blz. (1981).
- Romeyns Gilbert, De Sint-Martinuskerk te Bodegem, 96 blz. B.K.W.-uitgave
nr. 3 (1983). - Romeyns Gilbert, Van Droogenbroeck Edgard, Van Rossem Peter, Bodegemsche Cronijcke, 128 blz. B.K.W.-uitgave nr. 4 (1984).
- Romeyns Gilbert †, red. Van Rossem Peter, De Honsemhoeve, 42 blz. (1986).
- Schaukens Francis, Kapelletje Van der Borght, 12 blz. (1988).
- Van Rossem Peter, De processietraditie te Bodegem, 26 blz. Uitgave B.K.W. (1989) n.a.v. processie naar de 100 jaar oude Biesemanskapel. (heruitgegeven op 10 nov. 1995 ter gelegenheid van Open Monumentendag).
- Van Droogenbroeck Edgard, Heemkundig wandelpad Gilbert Romeyns, 32 blz. (1990).
- Van Rossem Peter, Bodegem op oude kaarten, 68 blz. (1993) Uitgegeven n.a.v. de gelijknamige tentoonstelling.
- Van Droogenbroeck Frans en Van Rossem Peter, Sint-Martens-Bodegem, van Franken tot Bourgondiërs (5e tot 15e eeuw), 320 blz. (1997).
Dit prachtig uitgegeven boek handelt over de alleroudste geschiedenis van ons dorp en haar middeleeuwse omgeving. Het onthult tal van mysteries en corrigeert op wetenschappelijke gronden zelfs af en toe dwaalsporen in de geschiedschrijving. Het brengt zelfs lichtpunten in de duistere domaniale geschiedenis van het Land van Gaasbeek en Asse. Dr hist. Jaak Ockeley vond het een merkwaardig boek, sterk gedocumenteerd en geargumenteerd, waard om gekocht te worden en te worden uitgelezen van A tot Z. - Van Rossem Peter en Van Droogenbroeck Frans, Vijfduizend Bodegemnaren. Sociaal-demografische geschiedenis van Sint-Martens-Bodegem (1665-1880), 496 blz. (2006).
- Van Droogenbroeck Edgard, Pater Paul Van den Bosch, missionaris van Scheut, een bijzondere Bodegemnaar, 128 blz. (2013).
Gebruikmakende van de talrijke geschriften (meer dan 300 pagina's) van onze Bodegemse missionaris, wist Edgard Van Droogenbroeck het boeiend levensverhaal van pater Paul neer te pennen. - Peter Van Rossem † en Jozef Crabbe †, red. Frans Van Droogenbroeck, Bodegemse Bijnamen, 448 blz. (2014).
In een al bij al landelijk gebleven gemeente als Sint-Martens-Bodegem vormen bijnamen nog steeds een essentieel onderdeel van de omgangstaal om de inwoners van het dorp op ondubbelzinnige wijze te identificeren. In plaats van personen formeel met de officiële familienaam te noemen, geeft men inderdaad al eeuwenlang de voorkeur aan bijnamen. In een alfabetisch gerangschikte inventaris worden niet minder dan 350 bijnamen beschreven die algemeen gangbaar waren tijdens de 19e en de 20e eeuw. Sommige bleven tot op heden doorleven bij vele afstammelingen. De oorsprong van de naamgeving wordt uitvoerig uit de doeken gedaan met kruislingse verwijzingen naar de bijnamen van de verwanten.
Help het documentatiecentrum van B.K.W. verder uit te bouwen:
Naar bovenU kan de heemkring B.K.W. helpen haar documentatiecentrum verder uit te breiden door het schenken of het laten inscannen van oude documenten, familiearchief en andere archivalia, zoals foto's, doodsbrieven, bidprentjes, notariële akten, zichtkaarten, affiches, krantenknipsels, . . . . We inventariseren ook de in onbruik rakende dialectische uitspraakvormen, evenals oude toponiemen en persoons- of familietoenamen.